VISEKÆLLINGEN
Visekællingen, Skramle & Blæsekonen
Omvandrende musikalsk nyhedsformidling i historisk kontekst
Skillingsviser er sladder på vers. Det er sladder af enhver art, men især nyhedsviser, kærlighedsviser og soldater/sømandsviser – gerne med en grum og lidelsesfyldt baggrundshistorie. Visekællingen er den, der bringer viserne til torvs – ved at synge dem og sælge dem for én skilling. For viserne er trykte. Et skillingetryk består af en illustreret forside, i midteropslaget baggrundshistorien for visen og på bagsiden selve visen.
Både kendte forfattere som H.C. Andersen, B.S. Ingemann og Carl Ploug og fuldstændigt ukendte visesnedkere kunne få afsat deres vers til bladhusene, fx Berlingske Tidende, der herefter publicerede.
Visekællingen, Skramle & Blæsekonen foredrager og spiller skillingsviser fra 1800tallet, og vi finder ALTID en vise, der passer spot-on til den historiske kontekst, vi er inviteret ind i.
Titler som Det døende barn og I hytten hos min moder (H.C. Andersen 1830) og I en seng på hospitalet (nordiske landeplage fra starten af 1900tallets tuberkulose-epidemi) er i en dramatisk og hvinende sentimental skillingsvise-kategori, vi holder meget af. Her kan visekællingens klagende foredrag akkompagneres af såvel hulkende klarinet som vemodsvibrerende sav.
Soldater- og sømandsviserne er en anden kategori med et helt modsat udtryk: Frisk fremad for fædrelandet! Trommer og fløjter! Det er OGSÅ lige noget for os!
VISEKÆLLINGEN er et samarbejde mellem Skramle & Blæsekonen og den svenskfødte sanger Emelie Blomgren. Emelie er en spil-levende, bestandigt syngende vise-database. Ikke alene på selve viserne, men også deres oprindelse og historiske kontekst.
Emelie Blomgren
Estetisk teater Agnebergs Gymnasiet Uddevalla. 2000-2003
Fordybet kulturhistorie Sinclair gymnasiet 2002-2003
Nordiske Vislinien Kungälv under Hanne Juul. 2004-2005
Musikvidenskab A-B musikarkeologi og Musikterapi. Göteborg Universitet
2005-2007
Folkemusik Sang Falu Musikkonservatorium Falun 2007-2009
Historisk eventformidling Mälarens kölar Frösåker sommer 2008
Historisk formidling Ribe vikingecenter 2010-2022