googled9dffa6ecde1df15.html

Palisademanifestet

Palisademanifestet blev bestilt at Nationalmuseet til brug for markeringen af 25års-dagen på Jelling-højenes optagelse på UNESCOS verdensarvsliste.Værket beskriver overgangstiden mellem hedenskab og kristendom. Den tid Harald Blåtand er markør for.

Palisademanifestet for lydbånd, kæmpe-kor og dansere ur-opførtes d. 26.oktober 2019 – i skumringsmørket og faklernes skær på Sydhøjen i Jelling. Gorms og Thyras høj.

1 års arbejde med kompositioner, lyddesign og optagesessions med Jellings egne korister samt indspilning af musikken på kopier af historiske instrumenter kulminerede – i silende regn – den aften ved Gorms og Thyras høj. Siden har vi lavet en “mobil” version til koncertbrug, hvor vi spiller med live – og hvor publikum kan få en rolle (når vi engang må synge sammen igen).

Palisademanifestet er en rejse fra morgen til morgen og en rejse gennem århundreder. Musikken fortæller om udviklingen og brydningen mellem det hedenske og det kristne.

Lytteren bringes fra vikingelandsbyen i skoven v. havstokken – over havet – til kampen på fjerne kyster. Når krigerne vender hjem bringer de nye ideer/melodier med sig. Musikken bølger frem og tilbage med stumper af salmer og det vi tror, kunne være vikingernes egen musik.

Vi har i kompositionen insisteret på, at lyset og glæden var en stor del af danskernes åndelighed før Harald Blåtand – og at danskerne bragte begge dele med sig ind i overgangstiden og kristendommens univers. Et andet og ældre lys skinner gennem musikken på den sol koret synger om til sidst:

Se nu stiger solen af havets skød,
Luft og bølge blusser i brand, i glød;
hvilken salig jubel, skønt alt er tyst,
medens lyset lander på verdens kyst! 

Honorar 7.500 + transport